Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Rättspsykiatri utomhusmiljö
Rättspsykiatri utomhusmiljö

Rättsmedicinalverket återupptar undersökningar av icke häktade

mer 2020-06-09

Rättsmedicinalverket kommer åter att genomföra rättspsykiatriska undersökningar av personer som inte är häktade. Folkhälsomyndigheten har lättat på rekommendationerna kring inrikesresor och då finns inga hinder för Rättsmedicinalverket att kalla till undersökning.

– Vi lutade oss mot Folkhälsomyndighetens (FHM:s) avrådan kring inrikesresor när vi beslutade att söka anstånd för alla undersökningar av personer som inte är häktade. Som en konsekvens av att FHM nu har ändrat sina reserekommendationer så kommer vi åter att börja kalla personer som inte är häktade till undersökning, säger Lars Grönvik, samordningschef vid avdelningen för rättspsykiatri på Rättsmedicinalverket.

Två typer av undersökningar

Återgången till de vanliga rutinerna gäller paragraf 7-ärenden (§7-ärenden) och rättspsykiatriska undersökningar. Båda utförs på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska enheter i Stockholm och i Göteborg. I Umeå utförs även §7-undersökningar på entreprenad av Region Västerbotten. Kallelser till undersökning kommer att börja skickas ut omedelbart. De första undersökningarna av personer som inte är häktade kan genomföras från och med den 13 juni.

Mellan den 12 mars och 28 maj i år söktes anstånd hos domstolarna i 38 §7-ärenden och i 39 ärenden gällande rättspsykiatriska undersökningar. Anstånd har sökts även av andra skäl än relaterade till covid-19.

– När vi ansöker om anstånd så får vi ett nytt datum för att lämna svar, i de fall då domstolen beviljar anståndet. Alla framskjutna datum som vi har fått planerar vi att klara. Nu får vi se vad effekten blir av att vi åter tar emot de som inte är häktade. Det är möjligt att domstolarna har avvaktat med sådana ärenden, även om vi inte har fått sådana signaler. Det återstår att se, vi följer utvecklingen.

Arbetet med förstärkt smittskydd fortsätter

– Det är viktigt att framhålla att vi inte förändrar övriga rutiner i vårt smittskyddsarbete. Om någon visar symptom så kommer vi inte att genomföra undersökning av den personen.

Klicka för att läsa om det tidigare beslutet att sluta göra undersökningar av icke häktade