Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
rmv-rättsgenetik-kvinna som arbetar i laboratorium

Är du privatperson och vill göra ett faderskapstest?

mer 2018-08-17

Du vet väl om att du som privatperson kan beställa en faderskaps- eller moderskapsutredning från Rättsmedicinalverket?
Oftast är det kommunernas socialnämnder som är uppdragsgivare och i vissa fall domstol, men du som privatperson kan också beställa en faderskaps- eller moderskapsutredning. Utredningen är sekretessbelagd och provsvar skickas alltid i ett diskret brev med mottagarbevis.

Så här fungerar det

Faderskapstest och moderskapstest utförs med DNA-tekniker vilket innebär att likheter och olikheter studeras direkt i arvsmassan. DNA finns i hela kroppen och vid testet används munskrapsprov eller blodprov från mannen, kvinnan och barnet. När proven kommit till den rättsgenetiska enheten analyseras varje prov vid två separata tillfällen. Resultaten från de olika proverna måste ha fullständig överensstämmelse för att godkännas.

Barnets vårdnadshavare måste ge sitt tillstånd till att barnet är med i undersökningen.

Säkra svar

Med dagens DNA‐teknik har analyserna vid rättsgenetik mycket hög säkerhet. Våra faderskaps- och moderskapsutredningar ger säkra svar med en säkerhet på 99,99 procent eller högre.

Du kan vara anonym

Utredningen är sekretessbelagd och alla uppgifter lagras enligt personuppgiftslagen. Provsvar skickas alltid i ett diskret brev med mottagarbevis vilket garanterar att endast den person som beställt utredningen kan hämta brevet. Du kan därför känna dig trygg och anonym när du gör en faderskapsutredning eller moderskapsutredning hos oss.

Läs mer här om hur du gör ett test