Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Disaster victim identification DVI med jackorna på
Rättsmedicinalverket deltar alltid i arbetet när polis sammankallar DVI-teamen (Disaster victim identification).
mer

Rättsmedicinalverkets arbete i samband med flygolyckan i Umeå

2019-07-15

Rättsmedicinalverket har fått en begäran av polisen att bistå i DVI-arbetet efter flygolyckan i Umeå. DVI står för Disaster Victim Identification och kopplas in i samband med större katastrofer och olyckor i Sverige eller utomlands. RMV:s uppgift är nu att tillsammans med polisens tekniker identifiera de omkomna.

Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska enhet i Umeå arbetar just nu med all tillgänglig personal för att kunna identifiera de avlidna. Rättsodontologer och extra tandläkare är inkallade. Personal har avbrutit sina semester och det finns även möjlighet att bistå med personal från andra rättsmedicinska enheter i Sverige om det skulle behövas.

Med processen Disaster Victim Identification identifieras de omkomna på ett säkert och metodiskt sätt. Identifieringsprocessen bedrivs enligt Interpols riktlinjer för identifiering. DNA-prov, fingeravtryck och tandidentifiering är de vanligaste metoderna som används. Innan besked lämnas till anhöriga måste identiteten vara helt säkerställd.

– Vår rättsmedicinska enhet i Umeå har stor erfarenhet av DVI-arbetet och vår målsättning är att vara klara med identifieringen av de avlidna i slutet av veckan säger Tomas Lindfors, säkerhetschef och DVI-ansvarig på Rättsmedicinalverket.

Läs mer om ett tidigare DVI-arbete i samband med en olycka i Masugnsbyn