Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
rmv-rättsmedicin-irena dawidson-rättsodontolog
Foto: John Henzlert

Tänderna avslöjar den döde

mer 2018-09-05

Varje år hjälper Rättsmedicinalverket polisen att identifiera hundratals avlidna personer. Oftast är det rättstandläkaren, alltså rättsodontologen, som har lösningen.

Röntgenbilderna på rättsodontolog Irena Dawidsons dataskärm visar tänderna på en avliden man. Bilderna omsluts av en rosa ram och är tagna av en medarbetare på Rättsmedicinalverket.

Irena sitter bekvämt framför datorn i sitt arbetsrum. Hon kan de olika ärendesystemen utan och innan så det är med van hand hon klickar fram en annan uppsättning röntgenbilder. Dessa har gul ram och kommer från tandvården, närmare bestämt från den senaste tandundersökningen som mannen genomgick när han fortfarande var i livet.

– Polisen skickar information om vem de anser troligt att den avlidne är till oss här på Rättsmedicinalverket. Ofta får jag samtidigt tandröntgenbilderna som tandläkaren har tagit på personen då den fortfarande var i livet. Men det händer att jag i vissa fall själv kontaktar tandvården och beställer bilderna om jag till exempel bara har fått papperskopior, berättar Irena.

Läs hela intervjun och se en kort film med Irena