Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Sofia Olsson är sjuksköterska på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska enhet i Stockholm.
mer

Möt Sofia Olsson, sjuksköterska

2023-12-05

Sofia Olsson arbetar som sjuksköterska på rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm. Huvuduppdraget som sjuksköterska är inte främst att vårda individerna eftersom det handlar mer om observation, det är den rättspsykiatriska undersökningen som står i fokus. Det ställer andra krav på jobbet.

Rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm, kallad Helix, får uppdrag från domstolar att göra rättspsykiatriska undersökningar på personer som oftast begått grova brott. De intagna personerna undersöks under cirka fyra veckor och bor under den tiden på enheten och blir utredd av ett team bestående av läkare, psykologer, socionomer och omvårdnadspersonal.

–  Jag som sjuksköterska är omvårdnadsansvarig på avdelningen. Jag gör ronder med läkarna fem dagar i veckan angående våra intagna. Arbetet handlar mycket om att observera och vara ute och umgås med våra intagna, säger Sofia Olsson, sjuksköterska på Rättsmedicinalverket.

Sofia arbetar nära de intagna. Hon ser till att de är i så bra skick som möjligt. Att de sover, äter och mår så bra som det är möjligt. I sin egenskap av sjuksköterska bidrar hon till att det blir en bra utredning. De intagna är frihetsberövade och kan ha dålig psykisk och fysisk hälsa.

–  Som sjuksköterska känns det väldigt värdefullt att faktiskt kunna hjälpa de här individerna till en bättre hälsa i många fall. Och finnas där de befinner sig och byta några ord är uppskattat, säger Sofia.

Läs hela intervjun och se en film med Sofia