Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Sofia Olsson är sjuksköterska på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska enhet i Stockholm.
mer

Sjuksköterskan som inte bara vårdar

Sofia Olsson arbetar som sjuksköterska på rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm. Huvuduppdraget som sjuksköterska är inte främst att vårda individerna eftersom det handlar mer om observation, det är den rättspsykiatriska undersökningen som står i fokus. Det ställer andra krav på jobbet.

Rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm, kallad Helix, får uppdrag från domstolar att göra rättspsykiatriska undersökningar på personer som oftast begått grova brott. De intagna personerna undersöks under cirka fyra veckor och bor under den tiden på enheten och blir utredd av ett team bestående av läkare, psykologer, socionomer och omvårdnadspersonal.

–  Jag som sjuksköterska är omvårdnadsansvarig på avdelningen. Jag gör ronder med läkarna fem dagar i veckan angående våra intagna. Arbetet handlar mycket om att observera och vara ute och umgås med våra intagna, säger Sofia Olsson, sjuksköterska på Rättsmedicinalverket.

Sofia arbetar nära de intagna. Hon ser till att de är i så bra skick som möjligt. Att de sover, äter och mår så bra som det är möjligt. I sin egenskap av sjuksköterska bidrar hon till att det blir en bra utredning. De intagna är frihetsberövade och kan ha dålig psykisk och fysisk hälsa.

–  Som sjuksköterska känns det väldigt värdefullt att faktiskt kunna hjälpa de här individerna till en bättre hälsa i många fall. Och finnas där de befinner sig och byta några ord är uppskattat, säger Sofia.

Jobbade tidigare inom psykiatrin

Sofia har jobbat inom vård och omsorg i hela sitt liv. Som ung på äldreboende och sedan som skötare inom akutpsykiatrin då hon bestämde jag sig för att hon vill utvecklas.

– Jag ville något mer. Så jag utbildade mig till sjuksköterska och har jobbat i psykiatrin sedan jag examinerades 2018.

Arbetet på Rättsmedicinalverket skiljer sig lite från andra sjuksköterskejobb då man främst inte har ett vårdande uppdrag. Sofia vårdar såklart de intagna, men det är främst den rättspsykiatriska utredningen som står i fokus.

– Det var lite ovant i början. Men när jag fick ihop det pusslet så kände jag att det blev en väldigt stor utveckling för mig själv också, både som sjuksköterska och som individ.

Ödmjukhet och intresse för människor viktigt i jobbet

Personerna som kommer till Rättsmedicinalverket för rättspsykiatrisk undersökning har olika bakgrunder och Sofia menar att det är viktigt att ha en diversitet i personalgruppen. Den ena individen är ju inte lik den andra och det är en styrka att ha en blandning bland anställda också.

–  Jag tror också att ödmjukhet är en viktig egenskap. Att man är ödmjuk och att man har en personlig mognad. Vi umgås ju tillsammans med det intagna så att man är intresserad av människor tror jag är viktigt här för oss i omvårdnadspersonalen.

Jag får en känsla av att jag gör någonting viktigt varje dag. Så det har alltid känts i mina jobb som sjuksköterska. Men här möter man så många olika individer som man kommer nära och det känns som man bidrar till någonting större som blir viktigt för samhället också.

När är jobbet som svårast?
– Jag har jobbat inom psykiatrin i ungefär tio år sammanlagt och man har sett många människor har det väldigt svårt med sin psykiska och ibland fysiska hälsa. Så när man ser en person som verkligen inte mår bra på grund av deras psykiska eller fysiska hälsa så kan det kännas lite i hjärtat ibland.

 Är det obehagligt att jobba där du jobbar?
–  Det är en ganska vanlig fråga som jag får. Jag jobbade på en akutpsykiatrisk avdelning förut och där har man inte alls samma tänk kring säkerhet som vi har här. Det är också en väldigt fin fysisk miljö här på Helix både för intagna och personal. Så det är inte som man tänker sig.