Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Andreas, rättsgenetiker och molekylärbiolog.
Foto: Edis Portori
mer

Ny DNA-teknik löser även de svåraste fallen

2017-09-28

Som ett av de första rättsgenetiska laboratorierna i Europa använder Rättsmedicinalverket en ny avancerad DNA-teknik för att lösa de svåraste fallen kring faderskap och identifiering av avlidna.

I vissa faderskapsfall har det tidigare varit svårt att med DNA-prov skilja nära släktskap som till exempel far eller farbror. Den nya tekniken innebär att svar med mer än 99 procents säkerhet alltid kan lämnas.

Även fall med mer avlägsna släktskap kan lösas med den nya DNA-tekniken. Det kan exempelvis handla om att den utpekade mannen är avliden, men där tester på släktingar kan ge ett rättssäkert svar.

– Redan i år räknar vi med att kunna lösa cirka 50 fall som vi inte klarade förut. Det betyder mycket för de berörda, säger Andreas Tillmar, docent i rättsgenetik vid Rättsmedicinalverket.

Rättsmedicinalverket har varit med och utvecklat den nya tekniken och jobbar ständigt med att förbättra metoderna för att kunna lösa fler fall. Den nya tekniken hjälper även polisen när det gäller att identifiera avlidna.

Nu när grundtekniken är etablerad kan vi utveckla mer avancerade metoder. I framtiden skulle vi kunna ge information till polisen om geografiskt ursprung, ögonfärg och hårfärg från kvarlevor av oidentifierade personer, säger Andreas Tillmar.

Fakta:

  •  Rättsmedicinalverket handlägger genom sin rättsgenetiska enhet många ärenden som handlar om faderskap/släktskap och identifiering av avlidna. Uppdragsgivare är bland annat Migrationsverket, domstolar, socialnämnder och privatpersoner. När det gäller identifiering av avlidna är Polisen beställare.
  • Den nya tekniken innebär att fler DNA-markörer kan analyseras vid ett och samma tillfälle och med en ökad känslighet. Det gör att fler komplexa rättsgenetiska fall inom faderskaps-/släktskaps- och identifieringsundersökningar kan lösas.
  • Släktskapssannolikheten är med den nya tekniken minst 99% för komplexa fall (tidigare 95%). När det gäller standardfrågeställningar inom faderskapsundersökningar är faderskapssannolikheten minst 99.999%