Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
rättsgenetik DNA-analys
Ny metod för DNA-analys har tagits fram genom samarbete mellan Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet i Linköping och det amerikanska försvarets DNA-laboratorium AFDIL.
mer

Rättsmedicinalverket leder internationellt samarbete om ny DNA-metod

2022-01-20

Rättsmedicinalverket och det amerikanska försvaret har utvecklat en ny metod för DNA-analys. Nu kan DNA i hundratals år gamla kvarlevor analyseras. Okända avlidna kommer att identifieras och fler gärningspersoner kommer att spåras.

Metoden har tagits fram genom ett samarbete mellan Rättsmedicinalverkets (RMV) rättsgenetiska enhet i Linköping och det amerikanska försvarets DNA-laboratorium AFDIL, i Dover i delstaten Delaware.
Den nya metoden kan användas på gammalt, nedbrutet DNA och när det bara finns väldigt liten mängd DNA.

ANdreas Tillmar, Rättsmedicinalverket

Andreas Tillmar, docent vid Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet.

– För rättsgenetiska laboratorier som AFDIL och RMV skulle den nya metoden kunna vara den enda som behövs för att svara på majoriteten av frågeställningar man kan ha i en DNA-analys. Det skulle spara både pengar och resurser. Resultatet av den här forskningen öppnar för att identifiera avlägsna släktskap som till exempel kusiner, sysslingar och barnbarnsbarn och det även i trasigt DNA som i gamla kvarlevor. Till och med flera hundra år gamla. Det gör också att man kan matcha dåligt DNA från någon som har varit på en brottsplats, till exempel en gärningsperson. Det kan hjälpa polisen att lösa kalla fall som olösta mord, berättar Andreas Tillmar, docent vid Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet.

Tester visar att metoden fungerar

Amerikanska försvaret har redan testat metoden med bra resultat, benrester från andra världskriget identifierades på rätt sätt. Det vet man med säkerhet eftersom analyserna gjordes på ben som myndigheterna redan visste vilka de tillhörde. Även de över 200 år gamla kvarlevorna har gett bra information som visat att metoden fungerar. Men i de fallen har ingen matchning mot idag levande person kunnat göras, så de kvarlevorna är ännu inte fastställt vilka personer de tillhört.

Här kan du läsa mer om den nya DNA-metoden i Aftonbladet

Klicka här för att läsa om den nya metoden i den vetenskapliga tidskriften Genes