Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Bildr från inspelningen av podden med rättsläkarna Denise Guggenheimer och Brita Zilg
Denise Guggenheimer och Brita Zilg, rättsläkare

Styckmord är temat i nytt avsnitt av podden

mer 2019-07-03

Det andra avsnittet av Rättsmedicinalverkets podd "Döden, hjärnan och kemisten" är mörkt, och kanske inte något för känsliga lyssnare. Ämnet är styckmord i Sverige och det handlar om två studier som har kartlagt samtliga kända fall av styckningar och styckmord sedan 1961 fram till och med 2017

Poddens gäster är rättsläkarna Denise Guggenheimer och Brita Zilg som arbetar med en av de båda studierna. De undersöker samtliga kända styckningar från 1991 fram till och med 2017.

I podden diskuterar vi och går igenom de fyra olika motivgrupper som styckmord och styckningar delas in i. Grupperingarna avslöjar vad som misstänks ha drivit gärningspersonen att stycka kroppen.

Vi kommer in på var i landet och under vilken tid på året de flesta styckningar har skett. En av studierna visar också att det finns kopplingar i flera av gärningspersonernas yrkesprofessioner. Självklart berättar Brita och Denise hur en rättsläkare arbetar vid den rättsmedicinska obduktionen av ett styckfall. De avslöjar också en oväntad faktor om styckmördare som grupp, jämfört med övriga mördare.

Den första studien antyder även att den som knyter kräfthatten på huvudet och sätter sig till bords på en kräftskiva, bör vara på sin vakt.

Du hittar podden och tidigare avsnitt på Podbean